OPFG Orthomoleculaire opleidingen


Natuurgeneeskunde deel 2, 6 september 2019

Spagyriek

Inhoud

Cursus Natuurgeneeskunde deel 2

Bij het OPFG breiden we het cursusaanbod uit met een basis cursus natuurgeneeskunde. De orthomoleculaire geneeskunde heeft veel raakvlakken met de natuurgeneeskunde. Vandaar dat wij besloten hebben om te starten met een aantal dagen waarin we een aantal natuurgeneeskundige principes behandelen.

De cursus wordt gegeven door Claudia Vosse, heilpraktiker, natuurgeneeskundige en orthomoleculair therapeut.

Voor veel mensen is de naam Spagyriek onbekend. Deze bijzondere, oude vorm van natuurgeneeskunde is dan wel onbekend, maar zeker de moeite waard om je als therapeut eens in te verdiepen. Tijdens deze cursusdag zal Claudia Vosse je meenemen in de geheimen van deze oude natuurgeneeskundige variant.

Spagyriek

De grondlegger van de Spagyriek was de alchemist Paracelsus (1493 – 1541). Hij had veel interesse voor kruiden en gebruikte zijn inzichten om de in planten opgeslagen krachten los te maken. Hij ontwikkelde preparaten vanuit plantenextracten in een planteigen alcohol. Deze tak van de alchemie noemt men ‘Spagyriek’.

Binnen de natuurgeneeskunde neemt de Spagyriek een bijzondere plaats in. Je zou deze natuurgeneeskundige variatie kunnen zien als een combinatie van de orthomoleculaire geneeskunde, de homeopathie en de fytotherapie. Binnen de spagyriek wordt gebruik gemaakt van 3 verschillende componenten:

  • de moleculen van allopathie,
  • de energie van de homeopathie,
  • de zouten en sporenelementen van schlüsslerzouten.

De term Spagyrik is ontleend aan de Griekse woorden “spao = verbreken” en “ageiro = samenvoegen”. Spagyrische geneesmiddelen werken op drie niveaus: het spirituele, geestelijke en stoffelijke niveau.

De productie van Spagyrische geneesmiddelen vindt traditiegetrouw plaats in vier stappen:

  1. Scheiding (separatio)

De planten worden versnippert en gedurende 42 dagen gefermenteerd, waarbij tijdens de laatste 21 dagen de dynamisering plaatsvind. De vanuit het gistingsproces verkregen planteigen alcohol fungeert als drager van de vitale energie.

  1. Reinigen (Purificatio)

Vervolgens wordt het preparaat gefilterd.

  1. Verassen (Calcificatio)

Het filtratieresidu wordt bij 900°C verbrand en aan de natuur teruggegeven. Vanuit de resterende as worden de plant specifieke mineralen, die de structurele component van de plant vertegenwoordigen, in gezuiverde vorm teruggewonnen.

  1. Association (Conjugatio)

Dankzij de samenvoeging (Conjugatio) van de gezuiverde minerale bestanddelen van de plant met de alcoholische gistingsvloeistof  wordt in de vierde stap de cirkel weer gesloten.

Schrijf je in

Datum / startdatum
06/09/2019

Tijden
09:30 - 17:00 uur

Locatie
De Limiet 15
4131 NR Vianen
Flexizone – 2e etage
Ingang aan de achterzijde van het gebouw

Kaart wordt geladen...


Prijs
€ 140,00

Docent(en)
Claudia Vosse